Search This Blog

Monday 13 February 2012

За децата в Англия


В Англия детските градини са адски скъп лукс. Цената на удоволствието детето ти да расте и да се сприятелява с англо-говорящи деца, докато едновременно с това само научава английски, се равнява приблизително на минималната работна заплата. Т.е. ако сте назначени някъде на такава заплата, а в това време се налага детето ви да е на градина, по-добре си стойте вкъщи и поне се наслаждавайте на първите годинки от живота му, вместо да робувате някъде, само за да плащате са градина.

Има обаче няколко спасителни плана:

1. Между три и пет годишна възраст, държавните детски градини (Sure Start) са безплатни, поне в момента - 2012г. Занапред правителстворо предвижда ограничения в бюджета, за това не се знае какво ще стане с тази субсидия, но засега можете да се възползвате от това.

2. В случай, че не можете да се запишете към такава градина обаче, тъй като местата са ограничени, а и самите градини не винаги са добре пръснати из града (поне в Манчестър), можете да запишете детенцето си на частна детска градина и да се ползвате от безплатни часове, равняващи се на два-три дена седмично. В зависимост от това дали градината работи през лятото, ще можете да се ползвате от повече или по-малко безплатни часове, защото се изчисляват на годишен план.

3. Можете пък пред често студеното и незагрижено отношение на англичаните към вашите деца, да предпочетете градина, водена от някое от малцинствата. Това не означава, че ще се лишите от цивилизовано отношение. Ние с възхищение видяхме с колко внимание и топлина се отнасяха към децата в една арабска градина и сериозно се замислихме да запишем нашето момче в нея. Едновременно с това, цените им са по-ниски.

Същевременно, ако сте финансово затруднени, позаинтересувайте се от това дали не ви се полагат известни помощи за детето. В някои случаи съществуват различни варианти на подкрепа, от които хората не се възползват само поради липса на информация.

Що се отнася до частни гледачки и училища, това все още не сме проучили, но се надявам да мога да ви дам информация и по тези въпроси някой ден, както и вероятно някой от вас да разкаже как става това.

Ако търсите места, на които да прекарате приятно своето време, предоставяйки възможност за развлечение и развитие на децата си, можете да се поинтересувате от наличността на игрални зали, в които родителите могат да си пият кафето, докато малчуганите беснеят, необезпокоявани от коли или метеорологичи проблеми. Тези места вече съм виждал и по моловете в България и принципът е същия.

В галериите и музеите почти неизбежно има организирани групи и кръжоци, често веднъж или два пъти седмично. Там детето ви може да се учи на изкуство, песнички, приказки или да се докосва до исторически атрефакти.

Вероятно тази тема може да бъде много обогатявана. За това се надявам вески, който има опит по въпроса да се включи с коментари или постове.

No comments:

Post a Comment